Pirates Of The Caribbean
The Curse Of The Black Pearl

Een woord : nice


Ik heb een zwak voor piraten! Mijn favoriete Lego-collectie is die van begin 1989, het moment dat Lego voor de eerste keer een piratenset op de wereld losliet, met Kapitein Knoest, Wil en Teut voorop! De films Cutthroat Island, Hook en vooral The Goonies staan hoog genoteerd in mijn persoonlijke top-30 en Peter Pan zweeft op grote hoogten tussen mijn favoriete Disney-films. Bovendien geniet ik keer op keer van de immens populaire Disneyland-attractie Pirates Of The Caribbean.

Groot was mijn vreugde (en mijn vrees voor een cinefiel fiasco minstens even groot) toen ik begin dit jaar vernam dat Disney de handen professioneel in elkaar had geslagen met überproducer Jerry Bruckheimer om van deze attractie een groots opgezette bigscreen- verfilming te maken. Een cast om van te smullen : met Johnny Depp, die ik sinds Edward Scissorhands in mijn hart heb gesloten, voorop en de onweerstaanbare Geoffrey Rush, die ik sinds Shine bewonder voor zijn ingetogen vertolking, achteraan (bij wijze van spreken) kon het alleszins niet mis gaan qua fors geladen acteerprestaties. Enkel de regisseur, Gore Verbinski van de afgrijselijk slechte The Ring-remake, kon nog roet in het eten gooien, maar wat hij met deze onweerstaanbare pulp zou aanvangen, kon enkel de toekomst uitwijzen.

We moesten er een dikke maand langer op wachten, maar woensdag 13 augustus ging Pirates Of The Carribean - The Curse Of The Black Pearl dan toch eindelijk in Belgische roulatie. Ik bevond me in een stomende en drukbezochte zaal op de dag na de première, om 22u30 in Knokke-Geist.

Nu is deze film vrij moeilijk om objectief te beoordelen, omdat ik - zie eerder opgesomde redenen - een zware piratenfan ben. Bovendien wacht ik al een halfjaar op de rolprent en stond ik te popelen om hem daadwerkelijk te zien. Toch zal ik proberen zo eerlijk mogelijk mijn mening neer te schrijven, met alle pro en contra’s die daarbij nodig zijn.

De film is fantastisch! De dialogen (in het bijzonder die van Johnny Depp) zijn ongeveer de beste die je in een moderne blockbuster kan tegenkomen, het verhaal (met heerlijke verwijzingen naar de above- mentioned themaparkattractie) is groots en episch verteld én in beeld gebracht, de special effects zijn heerlijk oldskool, de gevechten zijn lekker ouderwets georchestreerd, de rits nevenpersonages legendarisch en de skeletten groovy geïntroduceerd - "The moon shows who we really are … we are cursed men".

Johnny Depp, die zijn personage Captain Jack Sparrow tot een onvervalste hommage aan Keith Richards manifesteert, is heerlijk arrogant en explosief grappig - "We are all men of our word … except for Elizabeth, who is, in fact, a woman!". Met een flinke brok oogschaduw waggelt hij als een pletwals door het beeld. Het is niet makkelijk om als beginnend acteur niet te verzuipen in dergelijke zee van acteertalent die Johnny en Geoffrey bieden. Overige hoofdacteurs Orlando Bloom, Keira Knightley en Jonathan Pryce moeten dan ook op de toppen van hun tenen acteren om de twee mannen bij te houden.

Orlando Bloom, het lekkere stuk dat debuteerde in Peter Jacksons Lord Of The Rings-trilogie als elf Legolas, biedt rustig weerwerk en de scenes die hij enkel met Johnny Depp deelt, zijn a joy to watch.

Keira Knightley, de Londense deerne (die verdorie een jaar jonger dan ik is, wat zien de dames er tegenwoordig "rijp" uit), blijft koel bij de overvloed aan mannelijk geweld en mag één snedige one-liner op haar conto schrijven - "You like pain? Try wearing a corset!".

Dit gehele cinema-feestje wordt onderstreept door het visuele vakmanschap van Good Ol’ Georgie’s Industrial Light & Magic en de kletterende score van Klaus Bladelt.


Pirates Of The Carribean moet eigenlijk neerbuigend en zich schamend zijn meerdere (h)erkennen in de piratenfilms met Erol Flynn, Burt Lancaster en Walter Matthau. Hij IS ook niet beter, maar in 2003 zijn wij (koninklijk meervoud) al lang tevreden met dit. Want beter wordt toch niet meer gemaakt. Aanrader!** "Pirates Of The Carribean - The Curse Of The Black Pearl" van Gore Verbinski, met Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jonathan Pryce, Guy Siner (luitenant Grüber!!) e.v.a.